Zorgeloos wonen

Omdat wonen en zich thuis voelen een basisrecht is.

Door de toenemende vergrijzing van onze maatschappij zullen ouderen een groter en belangrijker deel gaan uitmaken van onze samenleving. Bovendien komt er een nieuwe generatie senioren aan die op een andere manier in het leven staat en andere verwachtingen koestert dan de huidige generatie senioren. Verwonderlijk hoeft dat niet te zijn want in de pas van zijn voorgangers lopen, is iets waar je de babyboomer nooit in zijn leven op kon betrappen. Zestigers van vandaag blijven niet bij de pakken zitten en nemen zelf het roer in handen. Anders dan te vertrekken vanuit het klassieke zorgmodel met zorgvoorzieningen, kiezen ze resoluut voor nieuwe woonvormen zoals co-housing, kangoeroewonen of duplex wonen. Alles wat helpt om een woon- en zorgcentrum te vermijden, of op zijn minst zo lang mogelijk uit te stellen, komt in aanmerking.  Binnen deze diversiteit aan woonvormen, schenken ze de nodige aandacht aan aspecten zoals comfort en kwaliteit, veiligheid, privacy, sociale relaties en de mogelijkheid tot zorgverstrekking. De balans moet juist zitten om van een huis een thuis te maken.

Tussen ‘blijven wonen waar je woont’ en ‘verhuizen naar een woonzorgcentrum’, bestaan veel mogelijkheden. Een standaardoplossing bestaat en volstaat niet meer.  Het verschil tussen deze woonvormen zit vooral in hoe je samenleeft met medebewoners en buren.  Ontdek hier de verschillende woonvormen van vandaag:

JE EIGEN WONING AANGEPAST

Om zo lang mogelijk zelfstandig in je vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen, moet je woning ook bij verminderde mobiliteit of bij specifieke noden en behoeften de nodige ondersteuning en comfort kunnen bieden.

Idealiter wordt een woning ontworpen vanuit het perspectief van ‘levenslang wonen’. Door de basisprincipes voor toegankelijkheid te respecteren, krijg je een woning die als het ware meegroeit en aangepast kan worden aan de veranderende omstandigheden en behoeften.

Maar ook je eigen huis kan ook aangepast worden zodat je tussen je herinneringen langer kan genieten van je oude dag en langer zelfstandig kan blijven wonen. Op een eenvoudige manier kunnen er bijvoorbeeld hulpmiddelen geïnstalleerd worden zoals leuningen aan de trap, handgrepen aan bad, douche, toilet, etc.  Voor deze  aanpassingen kan je beroep doen op een ergotherapeut die jouw problemen mee in kaart brengt en de nodige hulpmiddelen adviseert.  Ook grotere bouwkundige veranderingen kunnen nodig zijn, zoals deuren verbreden, toilet en badkamer op het gelijkvloers inrichten.

Bovendien kan je ook beroep doen op verschillende diensten die het zelfstandig thuis wonen verlichten en die je ‘ontzorgen’.  Van verse maaltijden aan huis, thuishulp, tot een kapper of psycholoog die bij u langskomt. Zonder zorgen stelt in overleg een pakket op maat samen en volgt al deze diensten op. Zo creëer je een luxe rusthuis bij je thuis.

DUPLEX-OF KANGOEROEWONING

Kangoeroe- of duplexwonen is wanneer een alleenstaande of een gezin een woning deelt met één of meerdere bejaarde personen of zorgbehoevenden. Zij wonen dan in een extra ruimte in of aan de bestaande woning. Wordt de extra woonruimte aan de woning er niet met traditionele bouwmethode aangebouwd, maar gecreëerd met een mobiele unit zoals een container of een houtskeletmodule, dan spreken we over een mobiele kangoeroe- of zorgwoning.

Deze manier van samen een huis delen brengt praktische voordelen met zich mee voor beide generaties. De ouderen passen wel eens op de kinderen en houden een oogje in het zeil. Het jonge gezin kan boodschappen doen en is bereikbaar in noodsituaties.

Als je je bestaande woning wil verbouwen, bestaan er verschillende subsidiemogelijkheden. Via je gemeente kan je vaak ook extra informatie inwinnen.

GROEPSWONING OF CO-HOUSING

In een groepswoning heeft elke bewoner zijn eigen woning en daarnaast zijn er ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Dankzij deze manier van samenwonen in een hechte woongroep wordt wederzijdse hulp en ondersteuning mogelijk gemaakt. Het bezorgt je een grote mate van onafhankelijkheid binnen een vertrouwde omgeving.

Sommige groepswoningen krijgen bovendien begeleiding van professionele hulpverleners.

Bekende initiatieven in Vlaanderen omtrent groepswonen en co-housing zijn:
https://www.wonenindeliving.be/, https://www.abbeyfieldvlaanderen.be/, https://www.samenhuizen.be/, https://www.cohousingprojects.be

ASSISTENTIEWONING OF SEVICEFLAT

Als je graag zelfstandig woont en ook zeker wil zijn van een goede verzorging, kies je best voor een assistentiewoning. Je leeft er in alle privacy zoals in een gewoon huis, met je eigen meubels en spullen. De woning is comfortabel en toegankelijk, en de inrichting is volledig aangepast aan ouderen. Bij het bijhorende zorgcentrum kan je dan terecht voor zorg op maat, specifieke diensten of activiteiten. Voor de dagelijkse verzorging kan je een beroep doen op mantel- of thuiszorg. https://www.woonzorgweb.be/ geeft je een duidelijk overzicht van de beschikbare serviceflats bij jou in de buurt.

WOONZORGCENTRUM

Een woonzorgcentrum is de hedendaagse term voor ‘rusthuis’. Ouderen met een lichte zorgvraag zullen op termijn niet meer in aanmerking komen voor een verblijf in een woonzorgcentrum. De komende jaren zullen ook mensen met een zwaardere zorgvraag thuis moeten blijven wonen. Enkel zorgbehoevende ouderen  met een complexe zorgvraag die niet meer zelfstandig kunnen wonen, verhuizen permanent naar een woonzorgcentrum. Een team van hulpverleners helpen je hier bij de dagelijkse activiteiten en voorzien je medische zorg.

Wonen doe je hier in een gemeubelde kamer waar de inbreng van eigen spullen beperkt is. Activiteiten en eten gebeuren in gemeenschappelijke ruimtes. Het leven in een woonzorgcentrum is erg gestructureerd. Je hebt er weinig privacy en geen inspraak in het dagritme en de tijdsindeling.

ZORGHOTEL

In een zorghotel kan je terecht als je tijdelijke zorg nodig hebt.  In volgende gevallen kan een zorghotel een goede oplossing zijn:

  • Als je mantelzorger(s) even niet beschikbaar is (zijn)
  • Wanneer je nog moet aansterken na een operatie
  • Indien je partner die een groot deel van de zorg op zich neemt, gehospitaliseerd wordt
  • Gewoonweg om even aan te sterken of te recupereren
  • Als je zorg nodig hebt en er toch graag even tussenuit wil

                                                                                  

Reacties
Beste Leen,
Het was zeker niet de bedoeling om met deze blog de woonzorgcentra tegen de borst te stoten. Ik kom heel graag eens binnenkijken bij jullie om te zien en ervaren hoe jullie bewoners leven en wonen. Jullie werking klinkt alvast veelbelovend en vooruitstrevend.
Yannic Verlinden - 28 Sep 2020 - 20:16
Fijn dat hier een mooie opsomming wordt gemaakt van de vele mogelijkheden!
Jammer dat het beeld van een woonzorgcentrum zo somber is. Ik nodig je graag uit om eens bij ons langs te komen. Dan kan ik je laten zien dat het echt anders kan en is! Want bij ons neemt iedereen die kan de eigen meubels mee, we organiseren veel individuele activiteiten en 'koppelen' bewoners met gedeelde interesses, bewoners hebben een sleutel van hun eigen woning, ze hebben inspraak in het menu, de activiteiten, ... Dat uiteraard binnen een werkbare structuur.
Kom dus zeker eens langs, ik leid je graag rond...
Groetjes, Leen
Leen De Wulf - 28 Sep 2020 - 18:54
Laat een reactie achter