Zelfstandig wonen

THUIS


De grootste wens van de meeste ouderen luidt hetzelfde, zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Thuis, daar waar het leven zich altijd heeft afgespeeld, datgene wat vertrouwt aanvoelt. De vraag is alleen, hoe doe je dat? Er bestaat zeker geen toverformule maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kan houden. Het kan gaan om aanpassingen in huis, over betere hulpmiddelen tot meer uitgebreide zorgdiensten. Het is een basisrecht voor iedereen om zo actief mogelijk deel te nemen (en te blijven deelnemen) aan de maatschappij. Of je nu slecht te been bent of beginnend dementerend, het is fijn om zo lang mogelijk te blijven wonen in een bekende omgeving, op een plek waaraan zoveel herinneringen verbonden zijn.De grootste wens van de meeste ouderen luidt hetzelfde, zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen.


AANPASSINGEN IN HUIS

 

BUITENKleine of iets grotere aanpassingen in huis kunnen gedaan worden met hulp van familie, vrienden en professionals. Eerst moet er in kaart gebracht worden wat aan vervanging of verandering toe is. Begin daarom bij het begin: de entree. Is de woning wel toegankelijk (genoeg)? Zijn er hindernissen om de oprit of stoep op te raken? Hoe kom je binnen? Hoe vlot stap (of rol) je de voordeur binnen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen als je met een kritische blik naar je huis wil kijken.

BINNEN


Binnen zijn er ook een heel aantal zaken die een kritische blik verdienen. Denk aan deuropeningen, de breedte van gangpaden, doorgangen en trappen. Als je moeite hebt om de trap te nemen, wil dat echter nog niet meteen zeggen dat je een verhuis moet overwegen. Trapliften zijn een goed alternatief om ervoor te zorgen dat je lang(er) in je geliefde huis kan blijven wonen.

DE KEUKEN


De inrichting van de keuken kan vanaf een bepaald moment ook vragen om enkele aanpassingen. Voor keukens bestaan heel wat ergonomische oplossingen afgestemd op de beperkingen en mogelijkheden waar de bewoner mee te maken heeft. Net zoals een rollator of rolstoel opgemeten wordt op maat van de persoon, kan een keuken ook aangepast worden aan specifieke noden en eisen.

Denk maar aan:

•   keukenkasten die veel verder openen;
•   verstelbare bovenkasten;
•   lager ingebouwde microgolfoven of koelkast;
•   ondiepe spoelbak;
•   extra lange kraan;
•   inductie kookplaat.

Het is aan te raden om hierover met een vakman in gesprek te gaan of een speciaalzaak te bezoeken. Het is zelfs mogelijk dat je recht hebt op een tegemoetkoming.


DE BADKAMER


Ook in de badkamer brengen we gemiddeld veel tijd door. Het is daarom fijn als de badkamer kan meegroeien met de behoeften van diegene die hem gebruikt. Enkele aanpassingen die het comfort van een badkamer aanzienlijk kunnen verhogen zijn:

•   onderrijdbare wastafel;
•   inloopdouche zonder drempel mét brede doorgang;
•   hoger toilet met handgrepen.

Dit zijn slechts enkele ingrepen die de mobiliteit kunnen bevorderen. En niet alleen de bewoners zelf, maar ook  verzorgers kunnen baat hebben bij deze aanpassingen.Eenvoudige toepassingen voor in huis zoals sensoren die de activiteit monitoren.


ZORGHULPMIDDELEN

 

DIGITAAL IS HET NIEUWE NORMAALZorgverleners en familie kunnen van op afstand een oogje in het zeil houden zonder dat je daarvoor aan privacy moet inboeten. Geen big brother toestanden dus maar wel eenvoudige toepassingen voor in huis zoals sensoren die de activiteit monitoren. Dit wordt ook wel eens leefstijlmonitoring genoemd. Deze sensoren geven informatie door en stelt externen in staat om te tracken wanneer er opvallende of alarmerende situaties ontstaan. Zo kan er op tijd hulp ingeschakeld worden en kunnen crisissituaties vermeden worden.  

Voor mensen die wat vergeetachtig zijn bestaan er allerlei digitale geheugensteuntjes. Bijvoorbeeld om je eraan te herinneren dat je nog niet voldoende gegeten of gedronken hebt of dat je je medicijnen nog moet innemen. De Service Apotheek-app kan je met dit laatste helpen. Ook wanneer je de weg soms kwijtraakt en je weer gevonden wilt worden bestaan er bijvoorbeeld gps-trackers.

Kortom, de oplossingen en mogelijkheden zijn eindeloos. Het digitale tijdperk maakt het mee mogelijk om dat beetje langer in je vertrouwde omgeving te blijven wonen. Praat erover met je huisarts of verzorger om gericht op zoek te gaan naar zorgoplossingen die jouw leven aangenamer kunnen maken. Ook bij UNIK kan je terecht voor advies en allerlei hulpmiddelen. 

Yannic Verlinden
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter