Toegankelijk reizen

REIZEN

Ben je minder mobiel maar droom je al lang van die ene reis? Laat je beperking je niet tegenhouden!

Het voorbereiden en organiseren van een vakantie vergt tijd en moeite en al hélemaal als je wat extra ondersteuning nodig hebt. In sommige gevallen houdt het mensen tegen om de stap te zetten, wat jammer is. Er bestaat een gevarieerd aanbod en er zijn tal van mogelijkheden om van je droom werkelijkheid te maken. Volgende zaken helpen je op weg.

Eerst en vooral is het belangrijk om stil te staan bij je verwachtingen van een vakantie. Ga erover in dialoog met je reisgezelschap. Wat wil je doen en wat kun je doen? Het helpt bij het scheppen van realistische verwachtingen voor àlle partijen maar kan ook helpen bij het kiezen van een reisbestemming.

Als het de eerste keer is, kan je kiezen voor een kort verblijf. Bevalt het, dan kan je de volgende keer langer op reis gaan. Bevalt het niet, evalueer dan aan wat dat ligt en kijk of je dat kan verhelpen tegen een volgende uitstap. Al doende leert men.

Eenmaal de reisbestemming gekozen is zal je op onderzoek moeten gaan. Stel jezelf kristische vragen als ‘Wat wil ik zien?’, ‘Welke luchtvaartmaatschappij is toegankelijk voor assistentiehonden, rolstoelen, …?’, ‘Hoe toegankelijk is het vervoer van en naar de luchthaven?’, ‘In wat voor accommodatie wil ik slapen?’, ‘Hoe kan ik me ter plaatse best verplaatsen?’, … 

Als je kiest om per vliegtuig te reizen kan je speciale assistentie aanvragen aan de luchtvaartmaatschappij. Dit doe je best ruim van te voren en ten laatste 48u voor vertrek. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hier de laatste jaren enorm op ingezet en leggen hun VIP’s graag in de watten. 

Wanneer je een lijstje hebt gemaakt van plaatsen die je wilt bezoeken is het handig om na te gaan of deze trekpleisters gemakkelijk te bereiken zijn.
De officiële toeristenwebsites geven vaak al heel wat nuttige informatie. Ook Applicaties zoals It’s Accessible of websites zoals The Lonely Planet’s Travel for all geven je specifieke informatie. 

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde. Je doet er dus goed aan om na te gaan welke accommodaties voldoen aan je specifieke noden.

 

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde. Je doet er dus goed aan om na te gaan welke accommodaties voldoen aan je specifieke noden. Vaak zijn hotels het meest geschikt omdat zij het gewoon zijn om aan bepaalde behoeften tegemoet te komen. Als je online zoekt, kun je in veel gevallen filteren op zaken als ‘rolstoeltoegankelijk’ en ‘lift’. Wil je aanbevelingen van échte experts? Kijk dan eens op Accomable, een dienst die mensen die minder mobiel zijn helpt bij het vinden van een geschikte verblijfplaats.

Verder is het ook niet onbelangrijk om na te denken over verzekeringen. Licht je verzekeringsagent in over je plannen en bekijk of er een speciale verzekering nodig is. Je wilt tenslotte met een gerust hart kunnen vertrekken. Want als je gerust bent, kan je je zorgen laten varen en ten volle genieten van het avontuur.

Kortom, dit is een warm pleidooi voor toegankelijk reizen. Voor het feit dat het geen privilige mag zijn en dat het er voor iédereen moet zijn. Een warme oproep aan reisorganisatoren om nog meer rekening te houden dat niet iedereen even mobiel is en een duwtje in de rug voor diegenen die nog twijfelen om de stap te zetten. 

Op zoek naar reisartikelen? Wij lijsten alvast enkele producten op die het leven makkelijker zullen maken op reis:

MOBIO

Rolzz Motion – Deze hippe en duurzame rollator vorm je in een handomdraai om tot een rolstoel.

 
THINK KING

Sit along toddler luggage seat – Dit kinderzitje kan je bevestigen op de rug van een reistrolley. Kinderen en bagage kunnen voortaan in een beweging vervoerd worden!

 
WILHELM HERTZ

Wandelstokken en krukken – deze ambachtelijke wandelstokken
en krukken worden ter plaatse én op maat gemaakt tijdens de week van 21 tot 24 november.

 

Deze zaken zijn allemaal te verkrijgen bij UNIK, een pop-up zaak in hartje Mortsel en brengt producten voor hulpbehoevenden, waaronder ook reisartikelen, naar de lifestyle sfeer. 

Wie met vragen zit of interessante suggesties heeft over dit topic, mag ons contacteren op [email protected]

 

UNIK is er van 3 november tot 22 december, van woe tot za, 10.00 - 18.00 uur

Statielei 73, 2640 Mortsel

www.unikproducts.be

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter