Dagtrippers - Toegankelijke wandelpaden in België

Soms wil je er met de rolstoel of buggy eens tussenuit. Gelukkig zijn er steeds meer natuurgebieden die daarop inspelen en aandacht hebben voor de ‘rollende bezoekers’. Wij zetten de mooiste en best toegankelijke paden op een rij:

 
Nationaal Park Hoge Kempen

Dit nationaal Park is het enige in België dat een erkend park is. Het is zeer uitgestrekt, maar liefst 5700 hectare puur natuur! Het zandloperpad is een verhard pad van 1,5 km doorheen de voormalige zandhoefgroeve. Meer info over het park vind je hier.

 
Grotenhout

Nog in de Kempen, vind je het natuurdomein Grotenhout. Het is een van de oudste bossen van de Kempen. Grotenhout is vooral gekend om z’n variatie aan ecosystemen. Een wandeling van 2 à 3 kilometer rond de vijver brengt je langs de geliefde plekken van dagvlinders, libellen, kikkers en padden. Geef je ogen en oren de kost tijdens een tocht door deze wondermooie plek.
Alle info vind je hier.

 
Kalmthoutse Heide

Je waant jezelf in Afrika en niet langer in België in de Kalmthoutse Heide. Je vindt er 2 semi-verharde paden. De “achtertuin van de Antwerpenaren” is de laatste jaren een ware trekpleister geworden. Wie graag het zanderige bos intrekt, kan een wombat huren. Het park beschikt over 4 exemplaren. Ook blinden of slechtzienden kunnen terecht in dit park. Het blindenpad ‘De Vlinder’ is volledig ingericht voor slechtzienden. Er is zelfs een app ontwikkeld. Je vindt deze terug in de App- of Playstore onder de naam ‘Vlinderpad’. Neem een kijkje op hun website voor alle informatie. Hakuna matata!

 
Meerdaalwoud

Ook in Vlaams Brabant kan je terecht voor een wandeling op wielen. In het Meerdaalwoud en het Heverleebos is een erkend verhard wandelpad aangelegd met start en aankomst aan de Speelberg. Het pad is vooral gekend om zijn uitkijkwand, die perfect geschikt is voor minder mobiele bezoekers. In het arboretum van Heverleebos kunnen rolstoelgebruikers ook terecht. Zin om eens langs te gaan? Alle info vind je hier.

 
Hallerbos

Het Hallerbos staat synoniem voor hyacinten. Jaarlijks trekken duizenden bezoekers naar het bos om de bloemenpracht te bewonderen. Rond half april tovert de boshyacint het bos om tot een paarse vlakte. Instagram-gewijs een echte topper! Zin om eens langs te gaan? Er is een verhard wandelpad van ongeveer 2 kilometer voorzien. Je vindt er ook een picknicktafel en een toilet op maat van rolstoelgebruikers. Op de website vind je alle informatie.

 
Het Zwin

Iedereen kent Het Zwin wel. De wandelroute ‘Zwinduinen en -polders’ kreeg het label Groene Halte+. Deze wandeling is namelijk niet alleen goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Het grootste deel van het traject kan zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig afgelegd worden – met behulp van de routebeschrijving en de kaart in de brochure en eventueel de audioguide, de gpx-track en/of de grootletterversie van de brochure. Alle praktische info vind je hier.

 

 

Wandelpaden voor kinderen met een beperking

Is een wandeling niet direct iets waar je kind helemaal warm van wordt? Misschien krijg je hem of haar wel overtuigd met deze paden, speciaal aangelegd voor kinderen met een beperking.

 
Zwarte Beek in Beringen

Het Prikkelpad in Beringen, provincie Limburg, is speciaal uitgewerkt op maat van kinderen met een beperking. Je komt er een 12-tal belevingsmomenten tegen. Alle wandelingen starten aan bezoekerscentrum De Watersnip. In de lente is de vallei op haar mooist. Ga op avontuur in het gebied en ontdek wat de vallei te bieden heeft. Tip: Wie graag aan Geocaching doet, zit hier aan het juiste adres! Na de wandeling kan je bekomen in het Natuur.Café. Meer weten? Bezoek de website voor alle informatie.

 
Het Vinne in Zoutleeuw

In Zoutleeuw, provincie Limburg, vind je het grootste binnenmeer van Vlaanderen. In dit bijzonder kindvriendelijk natuurdomein (mét speeltuin), kunnen kinderen al spelend leren over het meer, zijn bewoners en de heideachtige begroeiing. In bezoekerscentrum Het Vinne kan je een GPS-toestel reserveren voor geocaching, ook leuk voor tieners. Ontdek alles over het domein hier.

 
Bosland in Hechtel-Eksel 

Welkom in Bosland, provincie Limburg! Het domein beschikt over verschillende rolstoelpaden waar het zalig vertoeven is. Je vindt langs de paden kunstwerken, speeltuigen op maat van kinderen met een beperking, fluisterpalen en nog veel meer! Warm aanbevolen!
Ontdek meer op de website van Bosland.

 

UNIKe spullen voor op je packlist:

 

UNIK PRODUCTS
‘Comfort voor iedereen’
www.unikproducts.be

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter